lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Förpackningslogistikforskare i jury som utser medveten e-handel

2019-12-10

Henrik Pålsson, universitetslektor och docent i förpackningslogistik vid Designvetenskaper, LTH. Foto: Erik Andersson

”Årets nätbutik” är Sveriges största tävling för e-handel och avgörs av svenska folket. En ny kategori för årets tävling är ”Årets medvetna nätbutik” som gick till Didriksons. Till skillnad mot övriga kategorier så avgörs ”Årets medvetna nätbutik” av en jury med expertis inom miljövänlig handel. Juryn består av Henrik Pålsson vid Förpackningslogistik, Lunds universitet, Nathalie Green på Doconomy och Alexandra Davidsson på Medveten Konsumtion.

Henrik Pålsson är universitetslektor och docent i förpackningslogistik på Lunds Tekniska Högskola. Sedan 2004 forskar han om logistik och supply chain management, primärt utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Forskningen inkluderar bland annat distributionssystem för e-handel, förpackningslogistik och citylogistik. Han har exempelvis lett forskningsprojekt om miljöeffektivitet av logistik och förpackningar inom e-handel, beslutsmodeller och strategier för miljö- och kostnadseffektiva industriförpackningar, omställning till ett koldioxidsnålt transportsystem i Sverige 2050 och paradoxer för förpackade livsmedel i försörjningskedjor. Han har nyligen publicerat boken ”Packaging Logistics: Understanding and Managing the Economic and Environmental Impacts of Packaging in Supply Chains”.

Juryns motivering för ”Årets medvetna nätbutik”:
”Årets medvetna nätbutik är just medveten. Företaget arbetar strukturerat på flera fronter för att tillämpa sin hållbarhetsfilosofi och åtaganden i alla led, men är samtidigt ödmjuka inför att det finns mycket mer att göra. Några enkla men avgörande tillämpningar är att förlänga produkternas livslängd genom ‘extend size’, medföljande lagningskit och etiketter med plats för flera barnnamn. Vidare har de påbörjat ett samarbete med flera andra företag för att utveckla verksamheten mot att kontrollera flödet från material och produktion till återbruk och slutligen återvinning. Med sina höga ambitioner avseende kvalitet, design och hållbarhet och ett driv att på riktigt förflytta branschen från linjära till cirkulära affärsmodeller är årets vinnare: Didriksons.”

Läs mer om tävlingen “Årets nätbutik 2019”: https://www.mynewsdesk.com/se/prisjakt/pressreleases/didriksons-aer-aarets-medvetna-naetbutik-2951049

Mer information:
henrik.palsson@plog.lth.se 

 


Sidansvarig: