lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Framtidens förpackning vet hur maten mår

2018-02-01

Malin Göransson, doktorand vid Förpackningslogistik, Designvetenskaper, LTH

– Många har en bild av förpackningar som skräp, men idag är det svårt att skippa den, säger Malin Göransson, doktorand i Förpackningslogistik vid Designvetenskaper, LTH.

Förpackningar gör att vi inte blir sjuka, skyddar varor mot ljus, och ger oss mindre matsvinn.

– Det kan faktiskt vara sämre för miljön om man minskar på förpackningarna, säger Malin. Då kanske inte varan klarar sig ända fram till konsument och måste slängas.

På framtidens förpackningar kommer bästföredatumet ersättas med en uppgift om livsmedlets verkliga kvalitet.

– Vi har sensorer på förpackningarna, berättar Malin Göransson. Ofta håller ju livsmedel längre än vad som står på förpackningen.

– Tänk att du varit borta en helg och kommer hem och tittar i kylen. Då behöver du inte fundera på över vad som måste slängas av det som redan är öppnat. Istället talar förpackningarna om hur matvarorna mår.

Lyssna på programmet:Framtidens förpackning vet hur maten mår, Sveriges Radio, sänt 2018-02-01

Mer information: Malin Göransson, doktorand, malin.goransson@plog.lth.se, 046 - 222 98 35

Forskarporträtt: Malin Göransson – Om förpackningar och matsvinn 


Sidansvarig: