lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Minskat matsvinn med intelligenta returlådor

2017-04-27

Fyra överfulla soptunnor

Matsvinn är en stor utmaning för samhället och för livsmedelsbranschen. Bara i Sverige kastar vi 1,2 miljoner ton mat varje år, och det mesta av svinnet sker helt i onödan. Foto: Fotolia

− Idag kastas alldeles för mycket mat i onödan, säger Fredrik Nilsson, forskare i Förpackningslogistik vid Designvetenskaper, Lunds universitet. Han är en av drivkrafterna bakom ett projekt som vill minska matsvinnet med hjälp av digitala metoder.

Livsmedel transporteras ofta långa sträckor och med flera stopp längs vägen. Ompaketeringar och omlastningar sker innan varorna når slutstationen.

− Vi kan minska matsvinnet genom att få mer information om hur maten hanteras i kedjan. Idag förutsätts ofta att om någonting avvikande sker under transporten så måste man kasta maten, men ofta slänger man utan att det egentligen behövs.

Med digitala sensorer i sekundärförpackningen – de intelligenta returlådorna – skickas information om varornas status till alla aktörer i kedjan. Om något avviker under varornas resa, larmar sensorerna hela kedjan från producent till slutleverantör. Eftersom aktörerna får snabb information om avvikelser, ges de också möjlighet att vidta de åtgärder som behövs för att undvika att maten behöver kastas.

− Med intelligenta returlådor får vi en synlig och öppen försörjningskedja som kan leda till ett minskat matsvinn och därmed ett minskat koldioxidutsläpp. Ett minskat matsvinn innebär inte bara en mindre belastning på miljön, utan också samhällsbesparingar – en minskning med 20 % innebär besparingar på upp till 15 miljarder kronor, säger Fredrik Nilsson.

Se filmen Den intelligenta returlådan – ny teknik för minskat matsvinn (3 min) 

Läs hela artikeln Minskat matsvinn med intelligenta returlådor på Forskningsaktuellt.se

Läs mer om intelligenta returlådor på vår hemsida Intelligent Packaging

Kontakt:
Fredrik Nilsson
fredrik.nilsson@plog.lth.se
+46 (0)46 222 9155


Sidansvarig: